Class 6 Geography Chapter 1 Question Answers Easy

#Class 6 Geography Chapter 1 Question Answers
All the important question-answers and extra questions in simplified and precise form.

The Earth in the Solar System

Class 6 Geography Chapter 1 Question Answers – Short Answer Type Questions

  1. How does a planet differ from a star?
    Answer: Stars have their own heat and light. They are very big in size as compared to the planets. Planets don’t have their heat and light. They get heat and light from the stars.

  2. What is meant by the ‘Solar System’?
    Answer: The term Solar System refers to the “family” of the Sun. Eight planets and other celestial objects revolve in orbits around the Sun. The Sun is a star and the head of the family.

  3. Name all the planets according to their distance from the sun.
    Answer: (i) Mercury (ii) Venus (iii) Earth (iv) Mars (v) Jupiter (vi) Saturn (vii) Uranus (viii) Neptune

  4. Why is the Earth called a unique planet?
    Answer: Earth is the only planet known to support life. It has water and Oxygen. The temperature range on the earth supports life on Earth.

  5. Why do we see only one side of the moon always?
    Answer: Moon takes 27 days to revolve around the earth and it also completes one rotation about its axis in 27 days. So one side of the moon is visible to us.

  6. What is the Universe?
    Answer: The Universe is the collection of galaxies. All the celestial bodies are part of the Universe.

Class 6 Geography Chapter 1 Question Answers – MCQs

  1. The planet known as the “Earth’s Twin” is
    (a) Jupiter
    (b) Saturn
    (c) Venus

  2. Which is the third nearest planet to the sun?
    (a) Venus
    (b) Earth
    (c) Mercury
  3. All the planets move around the sun in a
    (a) Circular path
    (b) Rectangular path
    (c) Elongated path
  4. The Pole Star indicates the direction to the
    (a) South
    (b) North
    (c) East
  5. Asteroids are found between the orbits of
    (a) Saturn and Jupiter
    (b) Mars and Jupiter
    (c) The Earth and Mars

Class 6 Geography Chapter 1 Question Answers – Fill in the Blanks

  1. A group of stars forming various patterns is called a constellation.
  2. A huge system of stars is called a galaxy.
  3. The Moon is the closest celestial body to our earth.
  4. The Earth is the third nearest planet to the sun.
  5. Planets do not have their own heat and light.

Extra Questions

Class 6 Geography Chapter 1 Question Answers – MCQs
  1. Full moon night occurs once every……….
    (a) day
    (b) 15 days
    (c) 20 days
    (d) month
  2. The Hindi word for the New Moon night is ……….
    (a) Amavasya
    (b) Krishna Paksha
    (c) Poornima
    (d) None of these
  3. The sun is …………
    (a) a star
    (b) a celestial body
    (c) the head of the solar system
    (d) all of these
  4. Ursa Major is a/an
    (a) star
    (b) constellation
    (b) galaxy
    (d) asteroid
  5. Which of these was a planet till 2006 but is now a “dwarf planet“?
    (a) Neptune
    (b) The Sun
    (c) Pluto
    (d) Solaris
  6. The term “Blue Planet” indicates the presence of
    (a) land
    (b) water
    (c) oxygen
    (d) all of these.
Class 6 Geography Chapter 1 Question Answers – Fill in the blanks.
  1. The Amavasya night occurs about 15 days after the Poornima night.
  2. Stars are celestial bodies that are big and hot.
  3. The planets do not possess their own heat and light.
  4. Three planets having rings around them are Jupiter, Saturn, and Uranus.
  5. Venus is similar to the earth in its size and shape.
Class 6 Geography Chapter 1 Question Answers – True or False
  1. The Sun appears bigger and brighter than the other stars because it is indeed so. False
  2. Saptarishi and Ursa Major are two different constellations. False
  3. The Pole Star is known to have a fixed position in the sky. True
  4. The earth is the only planet that has a natural satellite. False
  5. Pluto was declared a “dwarf planet” in August 2006. True
  6. The earth is the third-largest planet in the solar system. False
  7. The geoid shape is not perfectly spherical. True
  8. The moon takes about the same time in rotating about its axis once as it does to complete a revolution around the earth. True
Class 6 Geography Chapter 1 Question Answers – Short Answer type Questions
  1. Name two celestial bodies visible only in the night sky.
    Answer: The moon and the stars.
  2. Why do we not feel the heat and light of the stars, even though they are so big and hot?
    Answer: Because they are very far away.
  3. From which Greek word is the word ‘planet’ derived?
    Answer: Greek word ‘Planetai’.
  4. What does the solar family consist of?
    Answer: The solar family consists of the sun, planets, their satellites, and asteroids and meteoroids.
  5. What is the shape of the orbits in which planets revolve around the sun?
    Answer: Elliptical (elongated) in shape.
  6. Which planet is called “Earth’s twin” and why?
    Answer: Because it is similar to Earth in its shape and size.
  7. What is “Geoid”?
    Answer: A sphere with its ends flattened at poles (just like earth) is called the geoid.
  8. Why is the earth called a “blue planet”?
    Answer: Earth appears blue from when seen from the outer space since it has over 2/3 water. So it is called the blue planet.
  9. How much time does the moon take to revolve once around the earth?
    Answer: The moon takes approximately 27 days to revolve once around the earth.
  10. What is the difference between the moon and the INSAT?
    Answer: The moon is a natural satellite of the earth while INSAT is an artificial satellite.
  11. What are asteroids?
    Answer: Asteroids are the numerous tiny celestial bodies that revolve around the sun and are mainly found between the orbits of Mars and Jupiter.
  12. What is a meteoroid?
    Answer: Small pieces of rocks that move around the sun are called meteoroids.
  13. Name the two extreme shapes of the moon. When and at what intervals do they occur?
    Answer: The moon is seen in its two extreme shapes on the Full Moon night and the New Moon night.
    The Full Moon means the moon in its full circular shape.
    The New Moon means the moon that can not be seen.
    The New Moon occurs on the fifteenth day and the Full Moon occurs on the last day of the Hindi calendar month.
  14. Describe the two planets nearest to the sun.
    Answer: Mercury is the nearest planet to the sun. It takes just about 88 earth days to revolve once around the sun. It is extremely hot since it is close to the sun. It is also the smallest planet.
    Venus is the second closest planet to the sun. It is similar to earth in shape and size. It is called Earth’s twin.
  15. Describe the Sun.
    Answer:
    – The sun is the head of the solar system.
    – It is a star, although it is smaller and less bright than most other stars.
    – It is a huge celestial body made up of extremely hot gases.
    – It provides heat and light for the whole of the solar system.
    – Life on earth depends on many factors, and sunlight is one of them.
    – The sun is about 150 million kilometers away from earth.
  16. Describe the Moon.
    Answer:
    – The moon is the only natural satellite of our planet earth.
    – Its diameter is just about a quarter of the earth’s diameter.
    – It is comparatively closer (3,84,400 kilometers away) to earth than all other celestial bodies.
    – It does not support life.
    – It revolves around the earth and rotates about its own axis in about 27 days.
  17. Describe a Galaxy.
    Answer: Galaxy is a collection of billions of stars, clouds of dust and gases and other celestial bodies.The galaxy we live in is called the Milky Way.
  18. What is the Pole Star? How can the Saptarishi be used to locate it?
    Answer: The Pole Star has the fix position in the north direction. The Pole Star can be located with the help of the constellation Saptarishi. If an imaginary line is drawn joining the “pointer stars” of the Saptarishi and extended further, it will point to the Pole Star. The Pole Star and the pointer stars lie on the same line.
Class 6 Geography Chapter 1 Question Answers
Image Sourcethemcdonalds.net

Class 6 Geography Chapter 1 Important Notes
Class 6 Geography Chapter 1 Online Test

Leave a Reply