Class 6 Geography Chapter 2 Question Answers Easy

#Class 6 Geography Chapter 2 Question Answers from Globe: Latitude and Longitude
#Exercises – All important Questions and Answers

Class 6 Geography Chapter 2 Question Answers

Class 6 Geography Chapter 2 Question Answers – MCQs

    1. The globe and the earth are different in ………
      (a) shape
      (b) size
      (c) continents and oceans
      (d) none of these
    2. The axis is parallel to the ………
      (a) equator
      (b) Prime Meridian
      (c) latitudes
      (d) all of these
    3. The Tropic of Cancer is located at ………
      (a) 23 1/2 ° N
      (b) 66 1/2 ° N
      (c) 23 1/2 °S
      (d) 66 1/2 ° S
    4. The heat zone with the coldest climate is the ……
      (a) Torrid Zone
      (b) Northern Temperate Zone
      (c) The Frigid Zones
      (d) either of the Temperate Zones
    5. From the westernmost point to the easternmost point, the local times of India extend over a time difference of………
      (a) no difference
      (b) 30 minutes
      (c) 1 hour
      (d) over 1 hour
    6. The time difference between Greenwich and India is …………
      (a) no difference
      (b) 3 hours
      (c) 5 hours 30 minutes
      (d) 12 hours 30 minutes
    7. The value of the prime meridian is
      (a) 90°
      (b) 0°
      (c) 60°
    8. The frigid zone lies near
      (a) the Poles
      (b) the Equator
      (c) the Tropic of Cancer
    9. The total number of longitudes are
      (a) 360
      (b) 180
      (c) 90
    10. The Antarctic Circle is located in
      (a) the Northern Hemisphere
      (b) the Southern Hemisphere
      (c) the Eastern Hemisphere
    11. Grid is a network of
      (a) parallels of latitudes and meridians of longitudes
      (b) the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn
      (c) the North Pole and the South Pole

Class 6 Geography Chapter 2 Question Answers – Fill in the Blanks

    1. The Tropic of Capricorn is located at 23.5°S.
    2. The Standard Meridian of India is 82.5°
    3. The 0° Meridian is also known as Prime Meridian (Greenwich Meridian).
    4. The distance between the longitudes decreases towards the Poles.
    5. The Arctic Circle is located in the Northern Hemisphere.
    6. Russia extends over eleven time zones.
    7. As we move away from the equator, the size of the latitudes decreases.
    8. The poles fall in the Frigid Zone.
    9. To locate a point, we need to know its latitude, as well as longitude.
    10. The British Royal Observatory is located in Greenwich, London UK.
    11. A hemisphere is one half of a sphere.
    12. Latitudes and longitudes form a Grid.
    13. All places lying on the same time zone have the same time.
    14. When it is 7:30 pm in on 1 January in Greenwich, it is 1 am on 2 January in Chennai.

Class 6 Geography Chapter 2 Question Answers – True or False

    1. The axis of the earth is not actually tilted as depicted in a globe. False
    2. The equator is the 0 degree latitude. True
    3. The Prime Meridian is the 180 degree longitude. False
    4. More than half of India lies in the Frigid Zone. False
    5. The Tropic of Capricorn does not pass through India. True
    6. The two Temperate Zones maintain a moderate climate. True
    7. The time at a place in the east of Greenwich is ahead of that in Greenwich. True
    8. The earth rotates from west to east. True
    9. The standard longitude for Indian time is the 64° longitude. False

Class 6 Geography Chapter 2 Question Answers

    1. What is the true shape of the earth?
      Answer: The true shape of the earth is a sphere flattened at the poles. Such a shape is called a geoid.
    2. What is a globe?
      Answer: A globe is an exact small model of the earth. It shows the earth in its actual shape, with all continents, oceans, etc. marked at their proper places.
    3. What is the latitudinal value of the Tropic of Cancer?
      Answer: 23.5°N
    4. What are the three heat zones of the Earth?
      Answer: (1) Torrid Zone, (2) Temperate Zones and (3) Frigid Zones.
    5. What are parallels of latitude and meridians of longitude?
      Answer:
      Parallels of latitudes are all the imaginary circles parallel to the Equator.
      Meridians of longitudes are all the imaginary circles perpendicular to the Equator.
    6. Why does the torrid zone receive maximum amount of heat?
      Answer: The sun rays fall directly on the area between the Tropics of Cancer and the Tropic of Capricorn. So the heat received is maximum at these latitudes. Area under these latitudes is called the Tropical Zone or the Torrid Zone.
    7. Why is it 5.30 p.m. in India and 12.00 noon in London?
      Answer: India and the United Kingdom lie on different longitudes. Each 15 degree of longitudes corresponds to a difference of 1 hour. This is because the earth rotates 360° in 24 hours. (360/24 = 15 degree per hour)The standard meridian of India is 82° 30′ E, and the standard meridian of London is 0°. This means a difference 5.5 hours. India is 5 hours 30 minutes ahead of the UK.

      So when it is 12 noon in London, it is 5.30 p.m. in India.

    8. What does the time ’12 noon’ signify at any place?
      Answer: ’12 noon’ refers to the time when the sun is at the highest point (overhead) in the sky.
    9. What are the advantages of the globe?
      Answer: The globe is small in shape but it has exact shape as the Earth. It is convenient to carry and use. It shows all features of the earth.
    10. Why do we have the concept of time zone?
      Answer: The sun does not shine with the same intensity over all parts of the world at a particular time. If it is overhead at one place (midday), then it does not shine at all (midnight) at the place directly opposite to that place on the earth. So if we have the same time, then 12 noon will mean midday at one place, and midnight at another.To avoid this situation, we have the system of time zones, so that everywhere a particular time shows the same position of the Sun over all the places.

Practice Questions Related to Time Zones:

Find the longitudinal distance/difference (in degrees) and time difference (in hours) for the following places. And also mention that which place would be ahead in time.
  1. Place A (30° W) and Place B (30° E)
  2. Place C (75° W) and Place D (7.5° W)
  3. Place E (37.5° E) and Place F (165° E)
  4. Place G (15° E) and Place H (135°E)
  5. Place I (15° W) and Place J (150°W)
  6. Place K (60° E) and Place L (82.5° E)
  7. Place M (90° W) and Place N (90° E)
  8. Place O (22.5° W) and Place P (52.5° E)
  9. Place Q (180° E) and Place R (127.5° E)
  10. Place S (7.5° W) and Place T (60° E)
  11. See the map below. As you can see, our country is located between 68° E and 97° E. Our country has taken one standard time zone as the average of these longitudes.
    (68+97 = 165)
    >> Average longitude = (165/2 = 82.5° E)
    >> 82.5° E is called the Indian Standard Meridian.
    You have to find the longitude difference of all the above places (A to T) and Indian Standard Meridian.
    Find longitude and time difference.

Leave a Reply