Class 7 Geography Chapter 2 Question Answers Easy

Class 7 Geography Chapter 2 Question Answers related to the chapter Inside Our Earth.

Class 7 Geography Chapter 2 Question Answers – Short Questions

  1. What are the three layers of the earth?
    Answer: Crust, Mantle, and Core.

  2. What is a rock?
    Answer: A rock is a natural mass of mineral matter that makes up the earth’s crust.

  3. Name three types of rocks.
    Answer: Igneous rocks, Sedimentary rocks, and Metamorphic rocks.

  4. How are extrusive and intrusive rocks formed?
    Answer: When the molten lava comes on the earth’s surface, it rapidly cools down and becomes
    solid over the crust, it is called extrusive igneous rocks.

    Sometimes the molten magma cools down deep inside the earth’s crust. These Solid rocks are called intrusive igneous rocks.
  5. What do you mean by a rock cycle?
    Answer: The process of transformation of the rock from one to another under certain conditions is known as the rock cycle.
    For example, Igneous rocks change into sedimentary rocks.
    When the igneous and sedimentary rocks are subjected to heat and pressure, they change into Inside Our Earth metamorphic rocks. The metamorphic rocks which are still under great heat and pressure meet down to form molten magma. This molten magma again can cool down and solidify into igneous rocks.

  6. What are the uses of rocks?
    Answer: Hard rocks are used for making roads, houses, buildings, monuments, etc. Stones are used in many games as well.
  7. What are metamorphic rocks?
    Answer: When the igneous and sedimentary rocks are subjected to heat and pressure they change
    into metamorphic rocks. For example, clay changes into slate and limestone into marble.

Class 7 Geography Chapter 2 Question Answers – MCQs

  1. The rock which is made up of molten magma is
    (a) Igneous
    (b) Sedimentary
    (c) Metamorphic

  2. The innermost layer of the earth is
    (a) Crust
    (b) Core
    (c) Mantle

  3. Gold, petroleum, and coal are examples of
    (a) Rocks
    (b) Minerals
    (c) Fossils

  4. Rocks that contain fossils are
    (a) Sedimentary rocks
    (b) Metamorphic rocks
    (c) Igneous rocks

  5. The thinnest layer of the earth is
    (a) Crust
    (b) Mantle
    (c) Core.

Class 7 Geography Chapter 2 Question Answers – Match the Columns

  1. Core >> (e) Innermost layer
  2. Minerals >> (d) Has definite chemical composition
  3. Rocks >> (b) Used for roads and buildings
  4. Clay >> (f) Changes into slate
  5. (v) Sial >> (c) Made of silicon and alumina

Give reasons for the following statements.

  1. We cannot go to the center of the earth.
    Answer: To reach the center of the earth one will have to dig a hole 6000 km. deep on the
    ocean floor. This is quite impossible and therefore we cannot go to the center of the earth.

  2. Sedimentary rocks are formed from sediments.
    Answer: Rocks break down into small fragments known as sediments. These sediments are transported and deposited by wind, water, etc. These loose sediments are compressed and hardened to form layers of rocks known as sedimentary rocks.

  3. Limestone is changed into marble.
    Answer: Limestone is changed into marble because igneous and sedimentary rocks change into metamorphic rocks under great heat and pressure.

Class 7 Geography Chapter 2 Question Answers – Extra Questions

  1. What is called the uppermost layer of the earth?
    Answer: Crust. It is the thinnest of all the layers.

  2. Name the main mineral constituent of the continental mass.
    Answer: Silica and alumina (sial)

  3. Name the constituents of the oceanic crust.
    Answer: Silica and magnesium. (sima)

  4. What is the radius of the core?
    Answer: The radius of the core is about 3500 km.

  5. What are the main constituents of the core?
    Answer: The main constituents of the core are nickel and iron. It is usually known as nife.

  6. What is the earth’s crust made of?
    Answer: It is made up of different types of rocks.

  7. What are called igneous rocks?
    Answer: When the molten magma cools, it becomes solid. Rocks formed in this way are called igneous rocks.

  8. What are fossils?
    Answer: The remains of the dead plant and animals trapped in the layers of rocks are called fossils.

  9. What happens when igneous and sedimentary rocks go under great heat and pressure?
    Answer: They change into metamorphic rocks.

  10. What are minerals? How are they useful for mankind?
    Answer: Minerals are naturally occurring substances that have certain physical properties and definite chemical composition.

    Minerals are very useful for mankind. Some minerals like coal, natural gas, and petroleum are used as fuels. They are also used in industries. Iron, aluminum, gold, uranium, etc. are used in medicine, in Fertilizers, etc.
Class 7 Geography Chapter 2 Question Answers
Find other posts related to Class 7 Geography Chapter 2 Question Answers:

Class 7 Geography Chapter 2 Important Notes

Class 7 Geography Chapter 1 Important Notes

Class 7 Geography Chapter 1 Question Answers

Leave a Reply