NCERT Class 6 Geography Chapter 1 Extra Questions

NCERT Class 6 Geography Chapter 1 Extra Questions are precise and simplified. NCERT Class 6 Geography Chapter 1 Extra Questions are easy to understand and learn for exams.

NCERT Class 6 Geography Chapter 1 Extra Questions

Multiple Choice Questions

1. Full moon night occurs once every
(a) day
(b) 15 days
(c) 20 days
(d) month

2. The Hindi word for the New Moon night is
(a) Amavasya
(b) Krishna Paksha
(c) Poornima
(d) None of these

3. Ursa Major is a/an
(a) star
(b) constellation
(b) galaxy
(d) asteroid

4. Which of these was a planet till 2006 but is now a “dwarf planet“?
(a) Neptune
(b) The Sun
(c) Pluto
(d) Solaris

5. The term “Blue Planet” indicates the presence of
(a) land
(b) water
(c) oxygen
(d) all of these.


Fill in the Blanks.

1. The Amavasya night occurs about 15 days after the Poornima night.
2. Stars are celestial bodies that are big and hot.
3. The planets do not possess their own heat and light.
4. Three planets having rings around them are Jupiter, Saturn, and Uranus.
5. Venus is similar to the earth in its size and shape.


True or False

1. Saptarishi and Ursa Major are two different constellations. False
2. The Pole Star is known to have a fixed position in the sky. True
3. The earth is the only planet that has a natural satellite. False
4. The earth is the third-largest planet in the solar system. False
5. The geoid shape is not perfectly spherical. True


NCERT Class 6 Geography Chapter 1 Extra Questions

1. Why do we not feel the heat and light of the stars, even though they are so big and hot?
Answer: Because they are very far away.

2. What is the shape of the orbits in which planets revolve around the sun?
Answer: Elliptical (elongated) in shape.

3. Which planet is called “Earth’s twin” and why?
Answer: Because it is similar to Earth in its shape and size.

4. What is “Geoid”?
Answer: A sphere with its ends flattened at poles (just like earth) is called the geoid.

5. Why is the earth called a “blue planet”?
Answer: Earth appears blue when seen from outer space because about 70% of the Earth’s surface is covered with water.

6. How much time does the moon take to revolve once around the earth?
Answer: The moon takes approximately 27 days to revolve around the earth.

7. What is the difference between the moon and the INSAT?
Answer: The moon is a natural satellite of the earth while INSAT is an artificial satellite.

8. What is an asteroid?
Answer: An asteroid is a small celestial body that revolves around the sun and is mainly found between the orbits of Mars and Jupiter.

9. What is a meteoroid?
Answer: Small pieces of rocks that move around the sun are called meteoroids. Meteoroids are smaller than asteroids.

10. What is the Pole Star? How can the Saptarishi be used to locate it?
Answer: The Pole Star has a fixed position in the north direction. The Pole Star can be located with the help of the constellation Saptarishi. If an imaginary line is drawn joining the “pointer stars” of the Saptarishi and extended further, it will point to the Pole Star. The Pole Star and the pointer stars lie on the same line.

Class 6 Geography Chapter 1 Online Test

Class 6 Geography Chapter 1 Exercise

Class 6 Geography Chapter 1 Notes

#NCERT Class 6 Geography Chapter 1 Extra Questions


Subscribe to Ace Lessons on YouTube

#NCERT Class 6 Geography Chapter 1 Extra Questions

Exit mobile version