Class 7 Civics Chapter 1 Question Answers Easy

Class 7 Civics Chapter 1 Question Answers include all the important questions and answers from chapter 1 – Equality.

Class 7 Civics Chapter 1 Question Answers

  1. Why is Universal Adult Franchise important in a democracy?
    Answer:
    In a democracy, everyone is considered equal and Universal Adult Franchise is based on the right of voting and equal value of votes. Hence in a democracy, it is important to have Universal Adult  Franchise.
  2. What types of inequalities are addressed by Article 15 of our constitution?
    Answer:
    (a) Access to all the public places.
    (b) Access to all public services.
  3. How was Omprakash Valmiki treated differently as compared to the Ansaris?
    Answer:
    Both Omprakash Valmiki and Ansaris were discriminated and their dignity was violated.
    Omprakash was not allowed to sit with other students in the classroom and was made to sweep the school and the playground only because he was a Dalit.
    The Ansaris were not given a flat in a locality where lived the people belonging to a religion other than theirs.
  4. Why do you think the phrase “all persons are equal before the law”?
    Answer: It means that everyone has to obey the same laws despite their positions.
    No person can be discriminated against on the basis of their religion, race, caste, etc. Every person has access to all public places including playgrounds, hotels, shops, and markets. All persons can use publicly available wells, roads, and bathing ghats.
    Equality is the soul of democracy. We know that democracy is a form of government that gives equal importance and recognition to all. If inequalities on the basis of race, religion, caste, etc. continue to exist, democracy would never flourish. Instead, it would perish very
    soon.

  5. What is the Disabilities Act passed by the government in 1995?
    Answer: This law states that persons with disabilities have equal rights and that the government should make possible their full participation in society.
    The government has to provide free education and integrate children with disabilities into mainstream schools.
    This law also states that all public places including buildings, schools, etc., should be accessible and provided with ramps.

Class 7 Civics Chapter 1 Question Answers – Extra Questions

  1. What is Joothan about?.
    Answer: It is about the bitter experiences of growing up as a Dalit boy.
    .
  2. What do you mean by ‘dignity?
    Dignity means thinking of oneself and others as worthy of self-respect.
    .
  3. What are the two ways in which the government has tried to implement the equality guaranteed in the constitution?
    (i)Through laws
    (ii)Through government programs or schemes to help unprivileged groups.
    .
  4. Who has been employed to cook the meal under midday meal schemes?
    Answer:  
    Dalit women.
  5. How did B.R. Ambedkar view self-respect?
    Answer: Dr. B.R. Ambedkar viewed self-respect as the most vital factor in life, without which man was zero/nothing.
    .
  6. What was the condition of the African-Americans in the United States of America prior to the 1950s?
    Answer: Prior to the 1950s, African-Americans were treated extremely unequally in the USA and denied equality through the law.

Class 7 Civics Chapter 1 Question Answers – Short Questions

  1. Write any two different kinds of inequalities that exist in our country.
    Answer:
    (a) Inequality based on religion (example – Ansari family)
    (b) Inequality based on caste (example – Omprakash Valmiki)
    .
  2. What do you understand by equality in Indian democracy?
    Answer: According to our Constitution, everyone is equal irrespective of their caste, religion, educational and economic backgrounds. Several laws have been implemented to protect people from discrimination. Although, inequality still exists in the country.
    .
  3. Describe the Civil Rights Act of 1964.
    Answer: 
    The Civil Rights Act was passed in 1964. The Act prohibited discrimination on the basis of race, religion, or national origin. According to the act, all schools would be open to African-American children, and that they would no longer have to attend separate schools specially set up for them.
 

Class 7 Civics Chapter 1 Question Answers – Long Questions

  1. How does our Constitution ensure equality in society?
    Answer
    :
    The provisions made in the constitution for the recognition of equality are as follow:
    (a) Every person is equal before the law. Everyone has to obey the same laws.
    (b) There should not be any discrimination on the basis of religion, caste, race, place of birth, or gender.
    (c) Everyone has access to all public services and places.
    (d) Untouchability has been abolished.
  2. Why has equality in society not been achieved completely?
    Answer: 
    The government has been trying to establish equality by the laws and the schemes but inequalities still exist in our society. People still don’t follow the laws and their mindset is not changing because the inequalities have become part of our culture. Even today low caste people are being discriminated against and treated unequally based on caste, religion, economic status, disability, and gender.

    We should understand that everyone deserves to be treated equally and with dignity. The mindset and attitude of the people will change slowly.

Find other posts related to Class 7 Civics Chapter 1 Question Answers:

Class 7 Civics Chapter 2 Question Answers

Class 7 Civics Chapter 1 Important Notes

Class 7 Civics Chapter 2 Important Notes

Leave a Reply