Class 7 Geography Chapter 1 Question Answers Easy

Class 7 Geography Chapter 1 Question Answers
 

Answer the following questions briefly.

  1. What is an ecosystem?

    Answer: All plants, animals, and human beings are interdependent on each other and their immediate surroundings. The relation between the organisms and their surroundings forms an ecosystem.

     
  2. What do you mean by the natural environment?

    Answer: Natural environment refers to both biotic (plants and animals) and abiotic (land) conditions that exist on the earth.

  3. Which are the major components of the environment?

    Answer: Natural components – land, air, water, living things.

    Human-made components – buildings, parks, bridges, roads, industries, monuments, etc. and humans – individual, family, community, religion, educational, economic, etc.

  4. Give four examples of a human-made environment.

    Answer: Buildings, parks, bridges, and roads.

  5. What is the lithosphere?

    Answer: Lithosphere is the solid crust or the hard top layer of the earth. It is made up of rocks and minerals and covered by a thin layer of soil.

  6. Which are the two major components of the biotic environment?

    Answer: Plants and Animals.

  7. What is a biosphere?

    Answer: Biosphere is a narrow zone of the earth where land, water, and air interact with each other to support life. It is the area where life exists. All living things are part of the biosphere.

 
 

Multiple Choice Questions.

Class 7 Geography Chapter 1 Question Answers

  1. Which is not a natural ecosystem?
    (a) Desert
    (b) Aquarium
    (c) Forest
  2. Which is not a component of the human environment?
    (a) Land
    (b) Religion
    (c) Community
  3. Which is a human-made environment?
    (a) Mountain
    (b) Sea
    (c) Road.
  4. Which is a threat to the environment?
    (a) Growing plant
    (b) Growing population
    (c) Growing crops.
 

Match the Columns.

Class 7 Geography Chapter 1 Question Answers

  1. Biosphere (e) Narrow zone where land, water, and air interact
  2. Atmosphere (a) blanket of air that surrounds the earth
  3. Hydrosphere (b) domain of water
  4. Environment (d) our surroundings
 

Give reasons for the following statements.

Class 7 Geography Chapter 1 Question Answers

  1. Man modifies his environment

    Answer: Man modifies his environment to fulfill his needs and make his life comfortable. He also modified his environment to adapt himself to the natural surroundings.

  2. Plants and animals depend on each other.

    Answer: Plants and animals depend on each other for their food and breathing. Plants release oxygen that animals breathe and absorb carbon dioxide that animals release.

 

Extra Questions.

Class 7 Geography Chapter 1 Question Answers
  1. Define environment?

    Answer: Everything that we see in our surroundings forms an environment. It provides us air, water, food, and land—the basic needs of our life.

  2. Why is our environment changing?

    Answer: Our environment is changing because our needs are increasing day by day. To fulfill these needs we often don’t think about the environment and start modifying it.

  3. What does the lithosphere provide us?

    Answer: Lithosphere provides our forests, grasslands for grazing land for agriculture, and human settlements. It is a rich source of minerals.

  4. Name different types of water bodies.

    Answer: Rivers, lakes, seas, oceans, etc.

  5. How is the atmosphere important for us?

    Answer: The atmosphere protects us from the harmful rays and heat of the sun.

  6. Name some animals found in the deserts?

    Answer: Camels, snakes, lizards, and insects.

  7. What is a barter system?

    Answer: The barter system is a method of trade in which goods are exchanged without the use of money.

  8. Write the difference between the biotic and abiotic environments with examples.

    Answer: The world of living organisms is known as the abiotic environment. Example: plants and animals.
    The world of the non-living elements is known as the abiotic environment. Example: land.

  9. How is the environment important for us?

    Answer: It is important for us because it is the provider of air, water, food, and land— the basic necessities of life.

  10. How have human beings adapted to the environment to fulfill their needs?

    Answer: Human beings from the early times have been interacting with the environment and modifying it according to their needs. Early humans adapted themselves to their natural surroundings. They led a simple life and fulfilled their requirements from the nature around them. But their needs kept on increasing. They became varied also.

    To fulfill these varied needs, humans learned to grow crops, tamed animals, and began a settled life. The wheel was invented, surplus food was produced, the barter system emerged, trade started and commerce developed. The industrial revolution made possible large-scale production. By and by transportation became faster. The information revolution made communication easier and speedy across the world. In this way, human beings adapted to the environment to fulfill their needs.

Class 7 Geography Chapter 1 Question Answers
 

Class 7 Geography Chapter 1 Notes

Leave a Reply