Class 5 SST Chapter 18 Question Answers

Class 5 SST Chapter 18 Question Answers

The British Raj and the First War of Independence

All the important Questions and Answers.

Class 5 SST Chapter 18 Question Answers – Fill in the Blanks.

  1. The first European to find the route to India was Vasco Da Gama.
  2. The British became very powerful in Bengal after the Battle of Plassey in 1757.
  3. The Revolt of 1857 started in the city of Meerut.
  4. Bahadur Shah Zafar was declared the leader of the 1857 revolt.
  5. The British Government took over the control of India from the East India Company.

Class 5 SST Chapter 18 Question Answers – True or False.

  1. On his first trip to India, Vasco Da Gama landed in the city of Calcutta. False
  2. The British bought cheap raw materials from Indians and sold them as finished goods at high prices. True
  3. India became independent from British rule after the rule of the East India Company ended. False
  4. The British were able to take control of India because the rulers were always fighting among themselves. True
  5. The Revolt of 1857 was the first war of independence fought by the Indians. True
 

Class 5 SST Chapter 18 Question Answers

  1. Which European country was the first to start trade with India?
    Answer: Portugal
  2. Name three other European countries that started trading with India.
    Answer: England, France, Netherlands.
  3. Why did the countries trading with India fought among themselves? Who finally won the fight?
    Answer: The European countries wanted to do more trade with India and earn more profit than others. Finally the British won the fight.
  4. What gave the British an opportunity to start gaining control over India?
    Answer: The constant fighting of Indian rulers among themselves gave the British an opportunity to start gaining control over India.
  5. Explain why the Industrial Revolution in Britain was bad for the weavers in India.
    Answer: The mill cloth made in the British industries was cheaper and of better quality than the cloth made by Indian weavers. More and more Indian people started buying cloth from Britain.So the Indian handloom industry suffered and the Indian weavers became poorer.
  6. Give one example of an unjust law made by the British to take over kingdoms in India?
    Answer: The British made a law that if a ruler died without a child, his kingdom would be taken over by the British.
  7. Why were the Indian soldiers unhappy with the new rifles?
    Answer: Soldiers had to bite off the ends of greased cartridges to load the new rifles. There was a rumor that the cartridges were greased with cow and pig fat.Hindus regard cows as sacred and Muslims regard pigs as unclean. So these new rifles were hurting the religious sentiments of the Indian soldiers.
  8. Why were the British able to crush the Revolt of 1857?
    Answer: The British had –
    (1) Superior weapons
    (2) Greater military strength. And
    Many Indians also took the side of the British during the revolt of 1857.

Class 5 SST Chapter 18 Question Answers – MCQs

  1. Which of these countries traded with India about 500 years ago?
    (A) Britain
    (B) Portugal
    (C) France
    (D) All of these
  2. One of the main items the European traders bought from India was:
    (A) furniture
    (B) jewellery
    (C) spices
    (D) arms
  3. The Indian soldier who started the revolt against the British was
    (A) Tantia Tope
    (B) Nana Saheb
    (C) Rani Lakshmi Bai
    (D) Mangal Pandey
  4. The Mughal Emperor who participated in the First War of Independence was
    (A) Bahadur Shah Zafar
    (B) Akbar
    (C) Humayun
    (D) Shah Jahan
  5. Who did the British defeat in the Battle of Plassey?
    (A) Tantia Tope
    (B) Nana Sahib
    (C) Rani Lakshmi Bai
    (D) Siraj-ud-Daulah
 

Class 5 SST Chapter 18 Question Answers – Extra Questions

  1. Which company was formed by the British for trading with India?
    Answer
    : East India Company
  2. Why did the European traders make trading centers at the coasts?
    Answer
    : It was easy to load and unload goods on the ships.
  3. Why were the trading centers were called factories?
    Answer
    : The officials were called factors. These factors sold, bought, and stored goods for the company at the trading centers established in the coastal areas. That is why these trading centers were called factories.
  4. Why were the factories fortified?
    Answer
    : Factories were fortified and made strong for protection from attack. Soldiers were also kept at these factories.
  5. Who helped the British in the battle of Plassey against Siraj-ud-Daulah? And why?
    Answer
    : Mir Jafar helped the British in the battle of Plassey against the Nawab of Bengal, Siraj-ud-Daulah.
    Mir Jafar wanted to become the Nawab of Bengal, so he helped the British.
  6. How did the Indian farmers suffer during the Industrial Revolution?
    Answer
    : The Indian farmers were forced to grow Cotton and Indigo. These crops were the raw materials for the industries in Britain. The British bought these crops at cheap prices. Hence, the farmers became poorer.
  7. Name the prominent leaders of the Revolt of 1857.
    Answer
    : Nana Sahib, Tantia Tope, Rani Lakshmi Bai, Begum Hazrat Mahal, Liaquat Ali etc were some prominent leaders of the revolt of 1857.
  8. What is the importance of the revolt of 1857?
    Answer
    : The revolt of 1857 inspired the people to fight against the British. Indians realized that if they stood united, they could defeat the British and gain independence.
  9. Who was Mangal Pandey?
    Answer
    : Mangal Pandey was an Indian soldier who attacked the British Officer near Calcutta (now Kolkata). Mangal Pandey was opposing the new rifles and cartridges.Mangal Pandey was hanged on 8 April 1857.
  10. What were the reasons for the Revolt of 1857?
    Answer
    : The Indian farmers, workers, traders, and rulers were dissatisfied and angry due to the injustice of the British.
    The new rifle and cartridges made Indian soldiers angry. When the soldiers at Meerut heard the news of Mangal Pandey’s death, they attacked the British officers and took over Meerut.This event started the revolt of 1857.
  11. Which crops were the raw materials for the industries in Britain?
    Answer:
    Cotton and Indigo.

Leave a Reply