Class 5 Social Studies Chapter 16 Extra Questions

Class 5 Social Studies Chapter 16 Extra Questions from Some People Never Die. Class 5 Social Studies Chapter 16 Extra Questions have simplified and precise solutions.

Class 5 Social Studies Chapter 16 Extra Questions

1. How did the Missionaries of Charity serve the poor?
Answer
: It opened schools, orphanages, homes for lepers, and homes for the dying poor in India and other countries.

2. How was Mother Teresa awarded for her selfless service to the poor?
Answer
: She was awarded Bharat Ratna by the Indian Government. She was also awarded the Nobel Peace Prize and the Magsaysay Award.

3. What is a ‘Bharat Ratna’ award?
Answer
: Bharat Ratna is the highest civilian award given to a person for his/her great service to our country.

Bharat Ratna Award. (Image Source)
Class 5 Social Studies Chapter 16 Extra Questions

4. What is a Nobel Peace Prize?
Answer: The Nobel Peace Prize is the most honored award given to any person for his/her work to encourage peace among countries or groups of people anywhere in the world.

5. Who was Mother Teresa?
Answer: Mother Teresa was born Agnes Ginxha Bojaxhiu in 1910. She became a nun at the age of 12 and was given the name Teresa. At the age of 18, she was sent to India to teach at a convent in Kolkata. She started working for the poor and working till her death in 1997.   She is remembered for her selfless work for the poor.

6. Who was Martin Luther King?
Answer: Martin Luther King was born in the southern state of Georgia in the USA in 1929. He fought against the injustice to the blacks and brought equality to the blacks. He is well-known for his March on Washington. He was shot dead at the young age of 39.

7. Why did Martin Luther King visit India?
Answer: Martin Luther King visited India in 1959, to understand Gandhiji’s Satyagraha.

8. Describe the ‘March on Washington‘?
Answer: March on Washington was led by Martin Luther King on 28 August 1963. It was a peaceful protest for equality for the blacks. This march was joined by about 2 lakh people.

9. How did Gandhiji die?
Answer: Gandhiji was shot dead on 30 January 1948 by Nathuram Godse.

10. Who called the Gandhiji ‘Mahatma’?
Answer: Rabindranath Tagore called Gandhiji Mahatma. Mahatma means ‘great soul’.

11. Who was Mahatma Gandhi?
Answer: Mahatma Gandhi was born Mohandas Karamchand Gandhi on 2 October 1869 at Porbandar in Gujarat. He studied law in England and practiced law in South Africa for more than 20 years. After coming to India, He fought against the British for their injustice to the Indians and later he contributed to the struggle of India for its freedom.   He led the non-violent protests and also did great work for society. He died on 30 January 1948.

12. Who was Abraham Lincoln?
Answer: Abraham Lincoln was born in 1809 in a very poor family. He could not go to school but he had a great desire for reading and learning. After doing various jobs, he became a lawyer at the age of 22. He was elected to the Illinois House of Representatives at the age of 25. In 1860, He became the President of the USA and was re-elected for the second time. Abraham Lincoln was against slavery and ended it when he was the President. He was shot dead by someone who did not like his works against slavery.

13. Who were the slaves in the USA?
Answer: People from Africa were kept as slaves by white people. These African people were called ‘Negroes‘ or ‘Blacks‘. These slaves were sold or bought in the market and treated very badly by the whites.

Class 5 Social Studies Chapter 16 Extra Questions
Slavery. (Image Source)
Class 5 Social Studies Chapter 16 Extra Questions

14. What do you know about the American Civil War?
Answer: The northern states were against slavery and the southern states were in the favour of slavery. These two groups fought for 4 years. This war was called the American Civil War.

15. Why do some people remember even after their death?
Answer: Some people like Kings, Scientists, Social-workers, religious leaders, or others are remembered even after their death. Because these people did a great service for society to improve the lives of the people.

#Class 5 Social Studies Chapter 16 Extra Questions


Class 5 Social Studies Notes

Class 5 Social Studies Question Answers

Class 5 Social Studies Extra Questions

Class 5 Social Studies Online Tests

Subscribe to Ace Lessons on YouTube

Leave a Reply