Class 5 Social Studies Chapter 16 Question Answers

Class 5 Social Studies Chapter 16 Question Answers from Some People Never Die. Class 5 Social Studies Chapter 16 Question Answers are simplified and easy to understand.

Class 5 Social Studies Chapter 16 Question Answers
(Image Source).
Class 5 Social Studies Chapter 16 Question Answers

Class 5 Social Studies Chapter 16 Question Answers

1. Why did many people in the southern states of the USA dislike Abraham Lincoln?
Answer: Abraham Lincoln was against slavery and wanted to end it but many people in the southern states of the USA were in the favour of slavery. Thus, these people disliked Abraham Lincoln.

2. What important announcement did Lincoln make during the Civil War in the USA?
Answer: Abraham Lincoln announced the freedom of three million slaves in the USA.

3. What do you understand by the word ‘Satyagraha‘?
Answer: Satyagraha was a peaceful method of protest against the injustice started by Mahatma Gandhi. In Sanskrit, Satyagraha means ‘truth and firmness’.

4. Name two things Gandhiji is remembered for, other than the fight against the injustice of the British rule in India?
Answer:
(1) Gandhiji did a lot for the ‘untouchables’ whom he called ‘Harijans’ or ‘people of God’.
(2) Gandhiji worked for Hindu-Muslim unity in India.

5. Who inspired Martin Luther King to adopt non-violent methods of protest?
Answer: Mahatma Gandhi inspired Martin Luther King to adopt non-violent methods of protesting against injustice.

6. What was the importance of King’s March of Washington?
Answer: King’s March on Washington was a movement against injustice to the blacks. He led this march to fight for equality for the blacks.

7. Why did Mother Teresa start working for the poor?
Answer: When she was staying in Kolkata, she saw the poor people suffering badly. She felt that God was telling her to work for the poorest of the city. So, she started to look after the poor and needy children.

8. What vow did the Missionaries of Charity take?
Answer: Missionaries of Charity took the vow to serve the poor.

Class 5 Social Studies Chapter 16 Question Answers – Match the columns.

1. President of the USAc. Abraham Lincoln
2. ‘Great Soul’d. Mahatma Gandhi
3. March on Washingtona. Martin Luther King
4. Bharat Ratnab. Mother Teresa
Class 5 Social Studies Chapter 16 Question Answers

Class 5 Social Studies Chapter 16 Question Answers – MCQs

1. Who among these fought against the practice of slavery?
(A) Abraham Lincoln
(B) Mahatma Gandhi
(C) Mother Teresa
(D) Martin Luther King

2. In the Satyagraha movement, Gandhiji told the people to fight against the British using
(A) force
(B) arms
(C) peaceful methods
(D) combination of all these methods

3. Which other leader used Gandhiji’s method to fight against injustice?
(A) Abraham Lincoln
(B) Mother Teresa
(C) Martin Luther King
(D) All of these

4. Which of these leaders was shot dead by someone opposing the cause he was fighting for?
(A) Abraham Lincoln
(B) Mahatma Gandhi
(C) Martin Luther King
(D) All of them


Class 5 Social Studies Notes

Class 5 Social Studies Question Answers

Class 5 Social Studies Extra Questions

Class 5 Social Studies Online Tests

Subscribe to Ace Lessons on YouTube

Leave a Reply