Class 5 Social Studies Chapter 8 Question Answers

Class 5 Social Studies Chapter 8 Question Answers from the Grasslands of the Temperate Zone. Class 5 Social Studies Chapter 8 Question Answers includes easy and simplified solutions to the book exercise.

Class 5 Social Studies Chapter 8 Question Answers
Class 5 Social Studies Chapter 8 Question Answers

Class 5 Social Studies Chapter 8 Question Answers

Fill in the blanks

1. Most grasslands lie in the Temperate Zone.
2. Prairies have hot summers and cold winters.
3. The Mississippi and Missouri rivers flow through the prairies.
4. The main crop grown in the prairies is wheat.
5. Large farms in the western part of the prairies used to rear cattle, as known as ranches.


Class 5 Social Studies Chapter 8 Question Answers – Match the columns
1. Steppesc. Russia
2. Veldf. South Africa
3. Downsd. Australia
4. Prairiesa. North America
5. Pampasb. South America
6. Savannase. Central Africa
Class 5 Social Studies Chapter 8 Question Answers

Class 5 Social Studies Chapter 8 Question Answers

1. Where are most grasslands of the world situated?
Answer: Most grasslands of the world are situated in the Temperate Zone.

2. What are the prairies?
Answer: Prairies are the grasslands of North America.

3. Describe the climate of the prairies.
Answer: Prairies have hot summers and cold winters. Moderate rainfall occurs, mostly in summers.

4. There were millions of bison a few hundred years ago in the prairies. But we cannot see any now. Why?
Answer: Because most of the grasslands have been cleared for agriculture by the people who came from Europe and settled here.

5. Why are prairies so attractive for farming?
Answer: Soil is very fertile and water is available in plenty. So the land of prairies is very good and attractive for farming.

6. What is the main occupation of the people in the western part of the prairies?
Answer: The main occupation of the people in the western part of prairies is rearing cattle.

7. What is a ranch? What are the main products of a ranch in the prairies?
Answer: A ranch is a large farm used for rearing cattle. Beef and dairy products are the main products of ranches.

8. The prairies have a small population. Why?
Answer: Most of the farming and rearing works are done with the help of machines. Fewer people are required to work on large farms. So the prairies have a small population.


Class 5 Social Studies Chapter 8 Question Answers – MCQs

1. Most of the grasslands of the world lie
A. between latitude 23.5° N and 23.5° S.
B. north of latitude 66.5° N and south of latitude 66.5° S.
C. between latitude 23.5°N and 66.5°N, and between latitude 23.5°S and 66.5°S.
D. near the poles

2. The grasslands in North America are known as the
A. prairies

B. pampas
C. savannas
D. downs

3. The natural vegetation in the prairies consists of:
A. dense forest of tall trees with grass growing below
B. plenty of grass and a number of trees
C. plenty of grass and very few trees.
D. wheat crop

4. In which part of the prairies are most of the ranches present?
A. north
B. south
C. west
D. east


Class 5 Social Studies Notes

Class 5 Social Studies Question Answers

Class 5 Social Studies Extra Questions

Class 5 Social Studies Online Tests

Subscribe to Ace Lessons on YouTube

Leave a Reply