Class 7 Civics Chapter 2 Extra Questions

Class 7 Civics Chapter 2 Extra Questions from the chapter – role of the government in health. Class 7 Civics Chapter 2 Extra Questions includes all the important extra question answers in the simplified and precise way.

Class 7 Civics Chapter 2 Extra Questions
Image source: https://docmode.org
Class 7 Civics Chapter 2 Extra Questions

Class 7 Civics Chapter 2 Extra Questions

  1. What do people in a democratic country expect from the government?
    Answer: People in a democratic country expect from the government to work for their welfare.
  2. Where are the most doctor settled?
    Answer: Most doctors prefer to settle in urban areas.
  3. Name some water borne diseases.
    Answer: Diarrhoea, worms, hepatitis.
  4. What problem do rural people face whenever they come in a grip of an illness?
    Answer: They have to travel long distances to reach a doctor.
  5. What do we need to prevent and treat illnesses?
    Answer: We need appropriate healthcare facilities such as health centres, hospitals, laboratories for testing, ambulance services, etc.
  6. What do you mean by a public health care system?
    Answer: This is a system of hospitals and health centres run by the government.
  7. What happened to Hakim Sheik?
    Answer: One evening in 1992, he accidently fell off a running train and suffered head injuries.
  8. Why did Hakim Sheik file a case in the court?
    Answer: Hakim Sheik filed a case in the court because of the indifferent attitude of various government hospitals that refused to admit him.
  9. Who got costly medical treatment – Aman or Ranjan?
    Answer: Ranjan got costly medical treatment.
  10. What did the court ask the State Government in Hakim Sheik case?
    Answer: The court asked the State Government to give Hakim Sheik the money that he had spent on his treatment.
  11. What is full form of RMPs? Where are they found?
    Answer: Registered Medical Practitioners. They are found in the rural areas.
  12. Where are private services, easily available?
    Answer: Private services are easily available in urban areas.
  13. Why are poor people more likely to fall ill?
    Answer: Poor people are more likely to fall ill because they are not provided basic necessities like drinking water, adequate housing, clean surroundings, etc.
  14. Why are women not taken to a doctor in a prompt manner?
    Answer: It is because women’s health concerns are considered to be less important than the
    health of men in the family.

Class 7 Civics Chapter 2 Important Notes

Class 7 Civics Chapter 2 Question Answers