Class 7 History Chapter 3 Question Answers

Class 7 History Chapter 3 Question Answers

Class 7 History Chapter 3 Question Answers
Class 7 History Chapter 3 Question Answers
Image Source: https://wikipedia.org

Class 7 History Chapter 3 Question Answers

  1. Which ruler first established his or her capital at Delhi?
    Answer: The Tomara Rajputs.
    .
  2. What was the language of administration under the Delhi Sultans?
    Answer:  Persian language.
    .
  3. In whose reign did the Sultanate reach its farthest extent?
    Answer: During the reign of Muhammad Tughluq.
    .
  4. From which country did Ibn Battuta travel to India?
    Answer:  Ibn Battuta travelled from Morocco, Africa to India.
    .
  5. According to the “Circle of Justice” why was it important for military commanders to keep the interests of the peasantry in mind?
    Answer:
    According to the “Circle of Justice“, it was important for military commanders to keep the interest of peasantry in mind. Because

    A king can not survive without soldiers
    🡳
    Salaries are given to the soldiers.
    🡳
    Salaries came from revenue collected from peasants.
    🡳
    Peasant would pay revenue when they are prosperous and happy.
    🡳
    Peasants will be happy if the King promotes justice and honest governance.
    .
  6. What were the steps taken to ensure that muqtis performed their duties? Why do you think they may have wanted to defy the orders of the Sultans?
    Answer:
    Many arrangements were made to ensure that the muqtis (also called Iqtadars) performed their duties well.
    > Accountants were appointed to keep the track the revenue collected by muqtis.
    > Only the prescribed revenues were allowed to be collected.
    > Muqtis were assigned iqtas for short period of time.
    > Muqtis were required to keep a fix number of soldiers.

    The muqtis might have wanted to defy the orders of the Sultans because strict restrictions were imposed and the posts of muqtis were not inheritable and their appointment was temporary.
    .
  7. What is meant by the ‘internal’ and ‘external’ frontiers of the Sultanate?
    Answer: 
    The internal frontier 🡺 The hinterland of the garrison town.
    The external frontier 🡺 The areas beyond the hinterland of the garrison towns.
    .
  8. What was the impact of the Mongol invasions on the Delhi Sultanate?
    Answer:
    The Delhi Sultanate had to keep a large standing army in Delhi and it was very difficult and challenging.

    Garrison towns were constructed.
    More cash and food was required for the soldiers.
    Heavy taxes were imposed on the peasants.
    .
  9. Do you think the authors of tawarikh would provide information about the lives of ordinary men and women?
    Answer: 
    No, because the authors of tawarikh lived in cities. These authors stayed near the sultans and advised them.

    They wrote their histories for Sultans in the hope of rich rewards.

    So the authors of tawarikh did not write about the ordinary people.
    .
  10. Raziya Sultan was unique in the history of the Delhi Sultanate. Do you think women leaders are accepted more readily today?
    Answer:
    Today women leaders are accepted but still there are some people who don’t like if their leader is a woman.
    .
  11. Why were the Delhi Sultans interested in cutting down forests? Does deforestation occur for the same reasons today?
    Answer:
    The Delhi Sultans were interested in cutting down forests to expand their kingdom and promote agriculture.

    Today deforestation occurs for making houses, roads, factories, industries or developing new cities etc.
    .
  12. Find out whether there are many buildings built by the Delhi Sultans in your area. Are there any other buildings in your area that were built between the twelfth and fifteenth centuries? Describe some of these buildings, and draw sketches of them.
    Answer:
    Do yourself if there is any building in your hometowns built by the Delhi Sultans.

#Class 7 History Chapter 3 Question Answers

Class 7 History Chapter 4 Question Answers

Leave a Reply