Class 7 Social Science Half Yearly Exam Solution contain questions and their answers in simplified and precise way. Go through Class 7 Social Science Half Yearly Exam Solution for practice and enhance your learning.

A. Choose the correct option for the following questions. (10 x 1 = 10)

1. Which of these statements is/are correct?
P: Oceanic crust consists of silica and magnesium.
Q: Core of the Earth consists of nickel and iron.

(A) Only P is correct
(B) Only Q is correct
(C) Both P and Q are correct
(D) Both P and Q are incorrect

2. Which of these statements is/are correct?
P: Rapid cooling of lava leads to the formation of fine grains in the rocks.
Q: Intrusive igneous rocks have fine grains.

(A) Only P is correct
(B) Only Q is correct
(C) Both P and Q are correct
(D) Both P and Q are incorrect

3. Which of these statements is/are correct?
P: Sewagram colony is an example of human environment.
Q: School building is also an example of human environment.

(A) Only P is correct
(B) Only Q is correct
(C) Both P and Q are correct
(D) Both P and Q are incorrect

4. Which of the following is a slow process?
(A) Earthquake
(B) Volcano
(C) Landslide
(D) Mountain Formation

5. Which of these statements is/are correct?
P: Oceanic crust is thicker than continental crust.
Q: Oceanic crust and continental crust, both are part of lithosphere.

(A) Only P is correct
(B) Only Q is correct
(C) Both P and Q are correct
(D) Both P and Q are incorrect

6. Universal Adult Franchise is an example of
(A) Inequality
(B) Discrimination
(C) Equality
(D) Diversity

7. Which of these statements is/are correct?
P: Civil Rights Movement was introduced in India around 1964.
Q: Article 15 of the Constitution prohibits the discrimination.

(A) Only P is correct
(B) Only Q is correct
(C) Both P and Q are correct
(D) Both P and Q are incorrect

8. Which of these statements is/are correct?
P: The idea of Universal Peace was rejected by Jahangir and Shah Jahan.
Q: The idea of Universal Peace was focused on honesty, justice, and peace.

(A) Only P is correct
(B) Only Q is correct
(C) Both P and Q are correct
(D) Both P and Q are incorrect

9. Which of following introduced paper currency instead of controlling the prices of goods?
(A) Qutbuddin Aibak
(B) Alauddin Khilji
(C) Mohammad Tughlaq
(D) Sher Shah Suri

10. Which of these was NOT involved in the tripartite struggle?
(A) Palas
(B) Gurjara-Pratiharas
(C) Chalukyas
(D) Rashtrakutas

#Class 7 Social Science Half Yearly Exam Solution


B. Fill in the blanks. (10 x 1 = 10)

1. Gold, petroleum, and coal are examples of minerals.
2. Large bends formed by twists and turns of a river flow are called meanders.
3. Mushroom rocks are formed by erosion.
4. People coming to India for medical treatment are called medical tourists.
5. Communicable diseases spread though water, air, food etc.
6. The full form of IPD is In-Patient Department.
7. Bandagans were the special slaves purchased for military services.
8. Mughals preferred coparcenary system of succession.
9. Religious matters were discussed in Ibadat Khana (Fatehpur Sikri) during Akbar’s rule.
10. The Mughals were descendants of Genghis Khan from their mother’s side.

Class 7 Social Science Half Yearly Exam Solution
Class 7 Social Science Half Yearly Exam Solution – Mushroom Rock Formation (source)

#Class 7 Social Science Half Yearly Exam Solution


C. Choose True or False for the following. (10 x 1 = 10)

1. Earthquake originates at the Epicenter. False
2. A river breaks up into small streams called tributaries before entering into sea. False
3. Sea arches convert into caves upon further erosion. False
4. Om Prakash Valmiki’s dignity was violated by religion-based discrimination. False
5. Universal Adult Franchise gives voting rights to everyone in India. True
6. Persian wheel was brought to India for weaving from present-day Iran. False
7. Arabic term for a ruler is Sultan. True
8. Rajaraja I was the most powerful Chola ruler who founded Chola Dynasty. False
9. Naqdis were the mansabdars who received salary in cash. True
10. Zabt was the system used to give ranks to mansabdars. False

#Class 7 Social Science Half Yearly Exam Solution


D. Give one word for the following. (10 x 1 = 10)

1. A place where documents and manuscripts are stored.
🡲 Archives

2. People who copied the manuscripts during the medieval period.
🡲 Scribes

3. A group of rulers and rich people who supported artists and poets.
🡲 Patrons

4. A ritual taken to take rebirth as Kshatriya.
🡲 Hiranya Garbha

5. Large deposits of sand spread in wide areas.
🡲 Loess

6. Large, irregular shaped slabs containing ocean floors and continents.
🡲 Tectonic Plates

7. Exchange of goods without using currency.
🡲 Barter System

8. Where patients are brought and treated without admitting them to hospitals.
🡲 OPD (Out-Patient Department)

9. Lack of resources to live a good life.
🡲 Poverty

10. A feeling of self-respect and honour.
🡲 Dignity

#Class 7 Social Science Half Yearly Exam Solution


E. Answer the following questions within 30-40 words. (5 x 2 = 10)

1. What were the responsibilities of Mansabdars?
Answer:
> Mansabdars required to maintain a specified number of sawar or cavalrymen.
> The mansabdar brought his cavalrymen for review, got them registered, their horses branded.
> Mansabdars received money to pay them as salary

2. How could the Mughal rule longer than many Delhi Sultans?
Answer:
> The Administrative policies and decisions of the Mughals were better than the Delhi Sultans.
> The Mughals maintained the relations properly with the Indian rulers and controlled them.
> The Mughals were militarily stronger and tactically smarter.

3. What do you learn from article 15 of the Constitution?
Answer: The Article 15 prohibits all kinds of discrimination based on caste, religion, gender or race. According to this article, everyone has equal right to access public places. This article brings equality to our society and teaches us that we should not discriminate anyone on any basis.

4. What did you learn from the story of the Ansaris?
Answer: The Ansaris were discriminated based on religion and their dignity was violated. There are so many similar instances where people are discriminated and not treated well.
Our constitution considers everyone equal and we should follow that. We should respect everyone irrespective of their backgrounds.

5. How useful are minerals for us?
Answer: Minerals are very useful for us.
> Many minerals are used as fuels such as coal, petroleum, natural gas, etc.
> Minerals are used in industries such as iron, aluminum, gold, uranium, etc.
> Minerals are also used in medicines and fertilizers.

#Class 7 Social Science Half Yearly Exam Solution


F. Answer the following questions within 50-60 words. (5 x 3 = 15)

1. What are benefits of the Mid Day Meal Scheme?
Answer:
> Increased enrollment of the students in the schools.
> Attendance of the students improved.
> Unemployed Dalit women got the employment.
> Reduced the caste prejudice and inequality among the students as all sit together to eat their meals.
> Reduced the hunger among the students.
> Parents now no longer worry about the food for their children and they can work freely.

2. How is the “Circle of Justice” relevant to the present time in our country?
Answer: The “Circle of Justice” is relevant to the present day society as we are a democracy and our government works for the welfare of the people.

If the people or our country are not happy and prosperous then they will not be able to contribute to the development of our country. Our government will not have enough wealth to launch new development plans. Our government won’t be able to maintain enough security of our country. Overall, our country will not be able to progress.

So, it is important to keep our people happy and prosperous by providing them justice.

3. Differentiate Public Healthcare facilities and Private Healthcare facilities?
Answer:
(1) Public healthcare is almost free of cost whereas private healthcare is very costly.
(2) Public healthcare is not maintained properly and they are always crowded. Whereas private healthcare facilities are maintained in proper systematic ways.
(3) Public healthcare staff is not always cordial with people whereas private healthcare staff behaves properly with the people.

4. What safety measures would you take to stay safe from earthquakes?
Answer:
(1) Run out of the house or find a safe spot to hide and save our head.
(2) Stay away from dangerous things like fire places, chimneys, glass windows, mirrors, etc.
(3) Stay away from tall trees and buildings.
(4) Spread awareness among our friends and relatives.
(5) Help others if possible.

5. What is the importance of environment in our lives?
Answer: Environment is the most important in lives as we depend on the environment for life.
(1) We get oxygen, food, water and other nutrients from our environment.
(2) Environment also provide us various materials to make our houses, furniture, vehicles etc.
(3) Environment provide us various minerals and other materials that we use in industries, medicines etc.

#Class 7 Social Science Half Yearly Exam Solution


G. Answer the following questions within 80-100 words. (3 x 5 = 15)

1. What are the reasons for inequalities in our country? Explain in detail.
Answer:
When people are not considered equal and not given equal value then it is called inequality. Following are some reasons for Inequality in our Society:

Unequal Distribution of Wealth:
People don’t earn equally. Some are poor and some rich. Hence, people are not given equal value.

Caste System:
Our society is divided into castes and sub-castes. This division brings inequality among the people.

Gender Inequality:
In our society, women are not given equal value and respect. Women are considered inferior to men.

Religious Differences:
We have various religions practiced in our society and we follow different practices. This bring division and inequality into our society if don’t respect religions other than ours.

Physical Appearances:

We appear differently. We have different skin colors, dressing styles, etc. Sometimes based on appearances, people are not given values.

2. Explain the rock cycle with a neat figure.
Answer:

Rock Cycle (Source)

The process of transformation of the rock from one to another is known as the rock cycle.

When the molten magma cools and solidifies, then igneous rocks are formed.
🡳
These igneous rocks are broken down into small particles that are transported and deposited to form sedimentary rocks.
🡳
When the igneous and sedimentary rocks are exposed to heat and pressure they change into metamorphic rocks.
🡳
When these metamorphic rocks goes under great heat and pressure, they melt down to form molten magma.
🡳
This molten magma again can cool down and solidify into igneous rocks

3. What is Akbar Nama? Explain in detail.
Answer: Akbar Nama is the life story (biography) of Akbar. Akbar Nama was written by Abul Fazl who was a friend and one of the courtiers of Akbar. Akbar Nama was written in three volumes.
(1) First volume talks about the ancestors of Akbar.
(2) Second volume covers all the important events that happened during Akbar’s reign.
(3) Third volume (also called Ain-i-Akbari) covers Akbar’s administration, army, the revenue system. It also provides rich details about the traditions and culture of the people living in India and the geography of the Mughal empire. It gives details of revenue system.

#Class 7 Social Science Half Yearly Exam Solution

Class 7 Social Science