Class 5 SST Chapter 16 Question Answers

Class 5 SST Chapter 16 Question Answers

Class 5 SST Chapter 16 Question Answers

  1. Why did many people in the southern states of the USA dislike Abraham Lincoln?
    Answer: Abraham Lincoln was against slavery and wanted to end it but many people in the southern states of the USA were in the favour of slavery. Thus, these people disliked Abraham Lincoln.
  2. What important announcement did Lincoln make during the Civil War in the USA?
    Answer: Abraham Lincoln announced the freedom of three million slaves in the USA.
  3. What do you understand by the word ‘Satyagraha‘?
    Answer: Satyagraha was a peaceful method of protest against the injustice started by Mahatma Gandhi. In Sanskrit, Satyagraha means ‘truth and firmness’.
  4. Name two things Gandhiji is remembered for, other than the fight against the injustice of the British rule in India?
    Answer:
    (1) Gandhiji did a lot for the ‘untouchables’ whom he called ‘Harijans’ or ‘people of God’.
    (2) Gandhiji worked for Hindu-Muslim unity in India.
  5. Who inspired Martin Luther King to adopt non-violent methods of protest?
    Answer: Mahatma Gandhi inspired Martin Luther King to adopt non-violent methods of protesting against injustice.
  6. What was the importance of King’s March of Washington?
    Answer: King’s March on Washington was a movement against injustice to the blacks. He led this march to fight for equality for the blacks.
  7. Why did Mother Teresa start working for the poor?
    Answer: When she was staying in Kolkata, she saw the poor people suffering badly. She felt that God was telling her to work for the poorest of the city. So, she started to look after the poor and needy children.
  8. What vow did the Missionaries of Charity take?
    Answer: Missionaries of Charity took the vow to serve the poor.

B. Match the columns.

  1. President of the USA c. Abraham Lincoln
  2. ‘Great soul’ d. Mahatma Gandhi
  3. March on Washington a. Martin Luther King
  4. Bharat Ratna b. Mother Teresa

C. Multiple choice questions.

  1. Who among these fought against the practice of slavery?
    (A) Abraham Lincoln
    (B) Mahatma Gandhi
    (C) Mother Teresa
    (D) Martin Luther King
  2. In the Satyagraha movement, Gandhiji told the people to fight against the British using
    (A) force
    (B) arms
    (C) peaceful methods
    (D) combination of all these methods
  3. Which other leader used Gandhiji’s method to fight against injustice?
    (A) Abraham Lincoln
    (B) Mother Teresa
    (C) Martin Luther King
    (D) All of these
  4. Which of these leaders was shot dead by someone opposing the cause he was fighting for?
    (A) Abraham Lincoln
    (B) Mahatma Gandhi
    (C) Martin Luther King
    (D) All of them
 
D. Extra Question-Answers.

  1. How did the Missionaries of Charity serve the poor?
    Answer: It opened schools, orphanages, homes for lepers, and homes for the dying poor in India and other countries.
  2. How was Mother Teresa awarded for her selfless service to the poor?
    Answer: She was awarded Bharat Ratna by the Indian Government. She was also awarded the Nobel Peace Prize and the Magsaysay Award.
  3. What is a ‘Bharat Ratna’ award?
    Answer: Bharat Ratna is the highest civilian award given to a person for his/her great service to our country.
  4. What is a Nobel Peace Prize?
    Answer: The Nobel Peace Prize is the most honored award given to any person for his/her work to encourage peace among countries or groups of people anywhere in the world.
  5. Who was Mother Teresa?
    Answer: Mother Teresa was born Agnes Ginxha Bojaxhiu in 1910. She became a nun at the age of 12 and given the name Teresa.At the age of 18, she was sent to India to teach at a convent in Kolkata. She started working for the poor and working till her death in 1997.

    She is remembered for her selfless work for the poor.

  6. Who was Martin Luther King?
    Answer: Martin Luther King was born in the southern state of Georgia in the USA in 1929. He fought against the injustice to the blacks and brought equality to the blacks. He is well-known for his March on Washington. He was shot dead at the young age of 39.
  7. Why did Martin Luther King visit India?
    Answer: Martin Luther King visited India in 1959, to understand Gandhiji’s Satyagraha.
  8. Describe the ‘March on Washington’?
    Answer: March on Washington was led by Martin Luther King on 28 August 1963. It was a peaceful protest for equality for the blacks. This march was joined by about 2 lakh people.
  9. How did Gandhiji die?
    Answer: Gandhiji was shot dead on 30 January 1948 by Nathuram Godse.
  10. Who called the Gandhiji ‘Mahatma’?
    Answer: Rabindranath Tagore called Gandhiji Mahatma. Mahatma means ‘great soul’.
  11. Who was Mahatma Gandhi?
    Answer: Mahatma Gandhi was born Mohandas Karamchand Gandhi on 2 October 1869 at Porbandar in Gujarat. He studied law in England and practiced law in South Africa for more than 20 years.After coming to India, He fought against the British for their injustice to the Indians and later he contributed to the struggle of India for its freedom.

    He led the non-violent protests and also did great work for society. He died on 30 January 1948.

  12. Who was Abraham Lincoln?
    Answer: Abraham Lincoln was born in 1809 in a very poor family. He could not go to school but he had a great desire for reading and learning.After doing various jobs, he became a lawyer at the age of 22. He was elected to the Illinois House of Representatives at the age of 25. In 1860, He became the President of the USA and re-elected for the second time. Abraham Lincoln was against slavery and ended it when he was the President. He was shot dead by someone who did not like his works against slavery.
  13. Who were the slaves in the USA?
    Answer: People from Africa were kept as slaves by white people. These African people were called ‘Negroes‘ or ‘Blacks‘. These slaves were sold or bought in the market and treated very badly by the whites.
  14. What do you know about the American Civil War?
    Answer: The northern states were against slavery and the southern states were in the favour of slavery. These two groups fought for 4 years. This war was called the American Civil War.
  15. Why are some people remembered even their death?
    Answer: Some people like Kings, Scientists, Social-workers, religious leaders, or others are remembered even after their death. Because these people did a great service for society to improve the lives of the people.

Leave a Reply